Gujolpan sekizgen şeklindeki 9 bölmeden oluşan ahşam yemek tabağının içerisine 9 çeşit yemeğin servis edildiği bir Kore yemeğidir. Bu yemeğin adı Korece’deki 3 hanja (Çin Karakterleri’nin Kore Dili’ndeki ismi) kelimesinden oluşmaktadır: gu (구) “dokuz” anlamına gelmektedir, jol/col (절) “bölme” anlamına gelmektedir ve pan ise (판) “tabak” anlamına gelmektedir. Yani dokuz bölmeli tabak. 😀 Yemekler birbirinden renkleri ve içerikleri ile ayrılmaktadırlar ve bunlar ise lifli bitkiler, mantar, et ve deniz ürünleri çeşitleri olabilmektedir. Tabağın tam ortasında ise Korelilerin adına jon dedikleri bir Kore usulü krep (gözleme) bulunmaktadır. Elbette bu hoş yemeklerin tek seferde servis edilmesinden ötürü oldukça tutulsa da aynı zamanda dekoratif ve rengarenk görüntüsünden ötürü de çok sevilmekte imiş. 🙂 Hatta bu rengarenk görüntüsü nedeni ile en etkileyici Kore yemekleri arasında yer almaktadır.

Orta bölmedeki gözlemelerin rengi içerisine kattığınız yosun, havuç gibi etken maddeler ile değiştirilebilmektedir.
Eveeeet, elbette Kore kadar eski tarihe dayalı bir milletin yemeğini anlatırken bu yemeğin tarihinden bahsetmeden geçmek olmaz. 🙂 Her şeyde olduğu gibi bunun da altından Joseon dönemi çıkıyor arkadaşlar. 😀 Yemeğin çıkışı 14. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu tabak ya ahşaptan ya da plastikten oluşmaktadır arkadaşlar. Bu tabağın orjinal olanı eski kraliyet eserlerinin sergilendiği müzelerde mevcutmuş.
Çok eskiden -Joseon Dönemi kadar eski 😀 – bu yemeği yalnızca soylular tüketiyormuş. Ancak günümüzde bazı ekstrem yerlerde oldukça pahalı olsa bile, isteyen herkes yiyebiliyor. Ayrıca bazen düğün yemeği olarak da hazırlanabilmektedir. Dış bölmelerin her biri havuç, mantar, sığır eti, soya filizi, turp, pırasa gibi birbirinden farklı sebze ve et içermektedir.
Ortadaki bölmeye Kore usulü gözleme hazırlanıp koyulduğunu yukarıda belirtmiştim. Aslında bu gözleme ya da krep, diğer bölmelerde bulunan sebze ve etleri içerisine sarmak -bir nevi dürüm- için kullanılmaktadır.
Gördüğünüz gibi ne kadar renkli değil mi! Gerçekten de adamlar çok zevkli ve haklı. 😀

Bu da yemek tabağının kapağı. Kapağı bile ayrı bir güzel, değil mi?
Burada yemeği anlatan 3 video paylaşıyorum arkadaşlar. Özellikle 2. video tam olarak baştan sona her şeyi anlatıyor. 🙂
Tanıtımını yaptığım ilk yemek Joseon’a kadar uzanan, oldukça eski ve tarihi bir yemekti. Umarım beğenmişsinizdir. Tarifini görüp yapmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz arkadaşlar. Afiyet olsun!
Harika bir anlatımmm
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkürler! 🙂
BeğenBeğen